Cursus ‘Gustav Mahler en zijn tijd’

Gustav_Klimt_De Kus
'De Kus' (1907-08) van Gustav Klimt (1862-1918)

De Oostenrijker Gustav Mahler (1860-1911) was in zijn tijd een zeer gewaardeerd operadirigent. Maar als componist van grote symfonieën en van liederen met orkestbegeleiding zocht hij dikwijls vergeefs om erkenning. Misschien uitgezonderd in Nederland, waar zijn muziek reeds vroeg door Willem Mengelberg en het Concertgebouworkest op juiste waarde werd geschat. De tijd dat hij een beroemd componist zou worden, zou eens aanbreken, ná zijn dood, daar was Mahler stellig van overtuigd en dat hield hem aan het componeren in de spaarzame tijd tussen de operaseizoenen door.
In deze korte cursus over Gustav Mahler maken wij kennis met zijn muziek. We gaan ook dieper in op het leven van de componist en dat van tijdgenoten: bevriende componisten en andere kunstenaars. Eén les zal in het teken staan van de Duits-Oostenrijkse impressionistische en expressionistische schilderkunst.

4 lessen van 2 uur (incl. pauze), geïllustreerd met tekst- en luisterfragmenten; videoprojectie is alleen mogelijk indien een beamer aanwezig isPrint Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF