Cursus ‘Franz Schubert, een componistenleven in Wenen’

Moritz_von_Schwind_Schubertiade
Franz Schubert zit achter de piano, omgeven door vrienden en bewonderaars (impressie van Moritz von Schwind, één van Schuberts vrienden, in 1868 uit het geheugen gemaakt) 

Franz Peter Schubert (1797-1828) woonde vrijwel zijn hele leven in de muziekstad Wenen. Hij leidde daar een bestaan aan de rand van de samenleving, in de schaduw van de grote Beethoven en alleen bewonderd door een groep hechte vrienden. Schubert maakte het Duitse kunstlied volwassen. Hij schreef er ruim zeshonderd, voor zangstem en voor koor. De gedichten die hij toonzette kennen een hoge literaire kwaliteit. Opvallend is de nauwe relatie tussen tekst en muziek. Naast deze liederen componeerde hij evenzoveel andersoortige werken, zoals symfonieën, strijkkwartetten, pianosonates en kerkmuziek. Als jongetje kreeg hij vioolles van zijn vader (een hoofdonderwijzer) en pianoles van zijn oudste broer Ferdinand. Ook zong hij in het parochiekerkkoor en kreeg hij muziektheorie en orgelles van de organist van de kerk. Na een auditie werd hij toegelaten tot het koor van de keizerlijke hofkapel in Wenen. Hij kreeg les van de beste leerkrachten en woonde intern. Maar na de stembreuk moest hij het muziekinternaat gedwongen verlaten. Een nieuw leven als hulponderwijzer bij zijn vader brak aan. Schubert was niet geschikt voor het onderwijzersvak. Hij verliet zijn familie en leidde vanaf zijn 18e levensjaar tot aan zijn vroegtijdige dood een zwervend bestaan in Wenen, door talrijke vrienden liefdevol ondersteund.       

3 lessen van 2 uur (incl. pauze), geïllustreerd met tekst- en luisterfragmenten; met videoprojectie indien een beamer aanwezig isPrint Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF